Powered by Blogger.

Ibu hamil lemah daya imun tubuh

No comments

Berpantang makan adalah perkara biasa bagi mereka tetapi keperluan ini meningkat ketika hamil bagi mengelakkan masalah alahan[1] diwarisi anak.


Meskipun tiada kajian yang membuktikan wujudnya kaitan langsung antara pemakanan ibu dengan risiko alahan[2] pada janin, pakar perubatan menasihatkan supaya mereka lebih berhati- hati; setidak-tidaknya ia dapat mengelakkan masalah pada diri sendiri.


Alahan boleh berlaku kepada sesiapa pada bila-bila masa tanpa mengira usia. Kajian mendapati ramai orang dewasa alah terhadap makanan[3], ubat-ubatan, gigitan serangga dan senaman. Kebanyakan kanak-kanak pula mengalami alahan terhadap makanan.


Sesetengah pakar berpendapat hampir semua orang alah terhadap bahan tertentu[4] tetapi tidak menyedarinya, mungkin disebabkan reaksi alahan yang sedikit dan tidak mendatangkan masalah besar.


Alahan ialah tindak balas sistem imun[5]. Ia berlaku apabila badan tersilap tafsir bahan di dalam makanan (biasanya protein) sebagai benda asing berbahaya dan perlu dihapuskan. Badan menghasilkan antibodi dipanggil imunoglobulin E atau IgE untuk 'membunuh' protein itu dan tindak balas ini menyebabkan pelbagai gejala.


Menurut Perunding Obstetrik dan Ginekologi Hospital Assunta di Petaling Jaya, Dr Liew Fah Onn, gejala alahan boleh dibahagikan kepada tiga iaitu alahan sedikit, sederhana dan teruk (anafilaksis)[6]. Bagi alahan yang sedikit, seseorang itu mengalami gejala setempat (tidak merebak) seperti:


Ruam

Gatal

Mata berair 

Hidung tersumbat


Alahan sederhana bermakna gejala merebak ke lain bahagian badan dan seseorang itu boleh mengalami:


Gatal

Kesukaran bernafas


Alahan teruk atau melampau[7] (anafilaksis) adalah tindak balas mendadak terhadap alergen yang membabitkan seluruh badan. Gejala alahan boleh bermula dengan gatal pada mata atau muka, dan dalam masa beberapa minit ia menjadi serius.


Tindak balas badan individu yang mengalami alahan teruk[8], berlaku dengan cepat. Apabila alergen memasuki aliran darah, badan melepaskan sejenis bahan kimia iaitu histamin[9] untuk menghapuskannya. Bagi individu yang mengalami anafilaksis, badan mereka menghasilkan terlalu banyak histamin sehingga menyebabkan pelbagai gejala yang boleh mengancam nyawa pesakit. Antara gejala anafilaksis[10] ialah: 


Gejala gangguan saluran pernafasan (lelah, bronkitis, asma) – yang menyebabkan kesukaran bernafas atau menelan


Kulit menjadi gatal[11], tumbuh ruam dan ekzema

Sakit perut

Muntah

Cirit-birit

Pening atau berasa keliru

[12][13][14][15][16]

References

  1. ^ masalah alahan (www.biovco.com)
  2. ^ risiko alahan (www.biovco.com)
  3. ^ alah terhadap makanan (www.biovco.com)
  4. ^ alah terhadap bahan tertentu (www.biovco.com)
  5. ^ sistem imun (www.biovco.com)
  6. ^ alahan sedikit, sederhana dan teruk (anafilaksis) (www.biovco.com)
  7. ^ Alahan teruk atau melampau (www.biovco.com)
  8. ^ alahan teruk (www.biovco.com)
  9. ^ bahan kimia iaitu histamin (www.biovco.com)
  10. ^ gejala anafilaksis (www.biovco.com)
  11. ^ Kulit menjadi gatal (www.biovco.com)
  12. ^ (www.blogger.com)
  13. ^ (www.blogger.com)
  14. ^ (www.blogger.com)
  15. ^ (www.blogger.com)
  16. ^ (www.blogger.com)

Sumber : http://infokesihatan4u.blogspot.com/




No comments :

Post a Comment

Blog Archive

close button

close button

close button